CategoriesDružinska podjetja Novi zapisi Novosti Svetovanje družinskim podjetjem

Svetovalne storitve za družinska podjetja so prava rešitev v primeru težav z nasledstvom

Svetovalne storitve za družinska podjetja so odličen način enostavnejšega reševanja težav, ki pogosto nastanejo v družinskem podjetju. Poslovanje tovrstnih gospodarskih družb je vedno malce zapleteno, saj se prepletajo poslovni in družinski odnosi.

Konflikti se tako zelo pogosto prenesejo v zasebno življenje. To pa ni edina težava, zaradi katere se vedno več podjetnikov odloči za svetovalne storitve oz. svetovanje družinskim podjetjem. Prenos poslov na naslednje generacijo ni enostavno opravilo, saj velikokrat nastopijo nesporazumi v zvezi z nasledstvom v družinskem podjetju. Preberite, do kakšnih situacij lahko pride in kakšna je formula uspeha za družinska podjetja.

Kdaj se odločiti za svetovalne storitve za družinska podjetja?

Nasledstvo v družinskem podjetju je zelo obsežna in včasih precej zapletena tema, saj jo ponavadi povezujemo s celo vrsto težav. Čeprav nekateri nasledniki družinskega podjetja z veseljem prevzamejo posle ter poslovanje družbe poteka povsem nemoteno, pa v večini primerov ni tako. V takšnih primerih se je smiselno odločiti za svetovalne storitve oz. svetovanje družinskim podjetjem.

Svetovalne storitve za družinska podjetja

Nasledniki družinskega podjetja nočejo prevzeti

Zavedati se je potrebno, da je večina poslovnežev s svojo firmo dihala celo življenje. Vanjo so vložili neskočno ur in truda, zato ni prav nič čudnega, da jih je strah, kdo bo nadaljeval tradicijo. Veliko otrok je v takšnem duhu tudi vzgojenih in komaj čakajo, da bodo lahko prevzeli vajeti. Takšni seveda potrebe po svetovalnih storitvah za družinska podjetja nimajo, saj si skupaj s svojimi starši delijo ljubezen do storitev ali izdelkov, ki jih ponujajo.

Žal pa nasledstvo v družinskem podjetju ne poteka zmeraj tako gladko, saj si nekateri želijo povsem drugačne poslovne poti. Kakšna je torej v takšnem primeru formula uspeha za družinska podjetja? Med svetovanjem družinskim podjetjem se boste naučili, da morajo starši svojim potomcem pustiti prosto pot, a jim hkrati dati vedeti, da so v firmi vedno dobrodošli in zaželjeni. Tako se otroci ne bodo počutili prisiljeni v prevzemanje poslov in bodo tekom svetovanja družinskim podjetjem začeli o možnosti nasledstva razmišljati kot o poslovni priložnosti.

Konflikti med starši in potomci

Številni se za svetovalne storitve za družinska podjetja odločijo, ker starši potomcem ne želijo predati nobene odgovornosti. To lahko vodi do družinskih konfiktov, nemalokrat pa otroci začnejo razmišljati tudi o tem, da te poti ne bodo nadaljevali.

Nasledniki družinskega podjetja si želijo več samostojnosti, sploh če imajo starši ves čas vse pod kontrolo. V takšnem primeru so svetovanja družinskim podjetjem najbolj pametna rešitev, saj se tako izboljša komunikacija med vsemi lastniki in prevzemniki.

Konflikti pogosto nastopijo tudi, ko se starši upokojijo le formalno, v resnici pa še vedno opravljajo dejavnost in vodijo stvari po svoje. Prav s to težavo se ukvarja zelo veliko firm, zato se ne počutite osamljene. V sklopu svetovalnih storitev za družinska podjetja boste lažje ugotovili, kakšne so vaše želje in cilji.

Konflikti med potomci

Pri nasledstvu v družinskem podjetju pa ne prihaja le do konfliktov med dvema generacijama, temveč tudi med družinskimi člani iste generacije – med potomci. To se največkrat zgodi takrat, ko se odloča, kdo bo naslednik družinskega podjetja.

Če je med sorojenci že od nekdaj prisotno rivalstvo, prenos poslov skoraj zagotovo ne bo potekal brez konfilktov. Kako težavo najhitreje in najenostavneje odpraviti? Dejstvo je, da so med sorojenci vpletena močnejša čustva kot pri običajnih sodelavcih, zato je najbolje, da poskušate konflikte rešiti s pomočjo tretje, neodvisne osebe.

Prav zato se jih toliko odloči za svetovanje družinskim podjetjem. Svetovalci, ki ponujajo svetovalne storitve za družinska podjetja, se v takšnih situacijah znajdejo na dnevni bazi, zato točno vedo s kakšnimi orodji in instrumenti je konflikte najenostavneje rešiti.

Svetovalne storitve za družinska podjetja

Priprava na nasledstvo v družinskem podjetju

V primeru, da med nasledniki družinskega podjetja ne prihaja do prepirov in da bi potomci z veseljem prevzeli posle, se je potrebno na menjavo lastništva ustrezno pripraviti. Čeprav so morda potomci v podjetju delali celo svoje življenje in način dela dobro poznajo, pa to še ne pomeni, da se spoznajo na vodenje. Pogosto se zgodi, da želijo potomci posle čimprej prevzeti, starši pa se želijo prepričati, da bo poslovanje potekalo na enak način, kot je potekalo do sedaj.

V takšnih primerih lahko hitro pride do konfliktov, zato vam priporočamo, da se še pred uradno menjavo lastništva odločite za svetovalne storitve za družinska podjetja. Tako se boste vsi člani najlažje pripravili na novo (staro) poslovno pot. Vedeli boste, kakšna so vaša pričakovanja, želje, cilji in prioritete. Tekom svetovanja družinskim podjetjem se boste marsikaj naučili, tako o vas samih kot o samem vodenju družbe.

Nasledniki družinskega podjetja in njihove vloge

Ko se odloča o nasledstvu v družinskem podjetju, se je potrebno prav tako dogovoriti, kakšno vlogo bo imel kdo. To je tista formula uspeha za družinska podjetja, ki pa se je veliko podjetnikov ne zaveda. Zelo pogosto se na primer zgodi, da imajo lastniki do sinov drugačna pričakovanja kot do hčera. Tako nastajajo konflikti pri razporeditvi vlog in nalog, kar pa posledično slabo vpliva na samo poslovanje.

Tudi v takšnem primeru so svetovalne storitve za družinska podjetja najpametnejša rešitev, saj svetovalci analizirajo procese in vas naučijo gledati nase kot na tretjo osebo.

Za svetovanje na področju družinskega podjetništva, si zagotovite brezplačen predstavitveni sestanek.

Za vsa vprašanja in rezervacije terminov sem dosegljiv na: ddr@milankrajnc.mcih podjetjih

Prejmite brezplačni avdio zapis:
Šola osebnostne spremembe.

Izpolnite spodnji obrazec in na vpisan e-naslov boste prejeli avdio zapis.

Brezplačna e-knjiga:
Psihologija Marketinga

Avtor - Milan Krajnc

Avtor članka: Milan Krajnc, pedagog, podjetnik & krizni vodja
Naučim vas pogledati “nase”, kot na tretjo osebo. Za več informacij ali spoznavno srečanje mi pišite na official@milankrajnc.com

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

0
    0
    Vaša košarica
    Vaša košarica je praznaTrgovina
    Add to cart