IZOBRAŽEVANJE

Županska Akademija
- za vaš poslovni uspeh

Županska akademija - Milan Krajnc

Priprave na prihajajoče poslanstvo

Današnja vloga župana je vsak dan bolj izpostavljena, zato se je na to vlogo še posebej potrebno pripraviti. Najpomembnejši del županovanja je ostati trdno prepričan v svoj program in biti zvest samemu sebi.

Zato smo v Županski Akademiji, ki deluje znotraj toBe Instituta pripravili izobraževanje za vse tiste, ki se kot župan še vedno ukvarjate z »nespečnostjo«. Ali pa razmišljate, da bi kdaj vstopili v lokalno politiko.

Milan Krajnc

Spoznavanje samega sebe

V sklopu izobraževanja bomo preko izpolnjevanja psiholoških testov med drugim kandidatom omogočili spoznati tudi samega sebe. Pri svojem delu uporabljamo več metod, ki so odvisne od tega, kaj želimo doseči.

Tokrat smo se odločili za Belbinov test. Metoda dr. margareth Belbin se je uveljavila predvsem pri timskem delu, s pomočjo katere ugotavljamo, katero vlogo v timu najbolje obvladujemo. Pri testu ni glavno vprašanje, kaj kandidat ve in katere veščine obvlada, temveč kako se posameznik odzove na situacije.

Tako lahko kandidat oz. potencialni kandidat že v naprej predvidi, kakšne sodelavce si bo moral poiskati, da bo sam kot župan najbolj suveren. V času, ko bo vodil občino, se ne bo smel ukvarjati sam s seboj, temveč z vodenjem.

Županska akademija

Zakaj je pomembno bodoče župane pripraviti na prihajajoče poslanstvo:

Vsak kandidat bo dobil celovit pregled, kaj ga čaka v naslednjih štirih letih, ko bo izvoljen v župana. Tako mora biti že sama kandidatura temeljito pripravljena, predvsem pa sprejeta resna in odgovorna odločitev posameznika.

Zavedati se moramo, da se vsaka misel, ki jo bomo predstavili javnosti, lahko v veliki meri tudi uresniči, kar pomeni, da bomo morali zanjo prevzeti odgovornost. Namreč javno izražene misli ne moremo več zanikati ali izbrisati.

Milan Krajnc

Volilna kampanja

Zavedati se moramo, da je ravno osebnost župana tista, ki jo volivci volijo. Zato je ključno graditi na stabilni osebnosti bodočega župana, ki je bistvenega pomena pri samem vodenju občine. Župan mora biti ves čas »svetla točka«, ne glede na viharje, ki se dogajajo okoli njega. V prvi vrsti boste župani pod budnim očesom volivcev, ki pričakujejo izpolnitev vseh obljub, ki jim jih boste dali. Podane obljube vsekakor vplivajo na končni rezultat izvolitve, zato je pomembno, da je volilni program dovolj temeljito in realno pripravljen. V nasprotnem primeru je pritisk javnosti lahko premočan.

Praksa je pokazala, da župani posledično pogosto prenesejo takšen pritisk na občinsko upravo. Ta sicer začne delati hitreje, vendar najpogosteje po bližnjicah, kar pa vzporedno povzroča napake. Ko pa obljube le izpolnijo, so občani večinoma nezadovoljni, predvsem zaradi površnosti. Zato je pomembno, da, preden pričnete dajati obljube, spoznate, kje so vaše meje, pristojnosti in kaj je v današnjem času mogoče izpolniti.

Obljubljajte samo tisto, kar je realno. Zavedajte se, da bodo mediji prvi opazili nezadovoljstvo volivcev, ki pogosto s svojim poročanjem še potencirajo in napihujejo negativne dogodke. Prav zaradi tega kandidat za bodočega župana nikoli ne sme odreagirati na »prvo žogo«. Če sam ni dovolj vešč komuniciranja, mora v svoji ekipi imeti dobrega predstavnika za stike z javnostjo. Ta sicer ne sme delovati samo v času negativnih dogodkov, ampak mora prevzeti celotno vodenje volilne kampanje.

Seveda pa mora kandidat za župana poskrbeti za čim manj indicev za spodbujanje negativnih dejanj. Enaka načela komuniciranja z javnostjo bi morali upoštevati tudi že obstoječi župani.

Milan Krajnc

Župan ne sme biti voden, župan mora voditi

Sprejemanje odločitev je najpomembnejša pristojnost župana. Župan nikoli ne sme »padati« pod vpliv, temveč mora imeti izoblikovano svoje mnenje. Če ga nima, pa se mora o določeni temi posvetovati. Čas sprejemanja odločitev ne sme biti predolg, seveda pa je odvisen od vrste odločitve. Zelo velik vpliv na župana ima lahko politika, čeprav je dandanes tako, da niti več ne vemo, od koga je politika, kdo jo ustvarja ali vodi. Politika je izgubila kredibilnost, hkrati pa ohranja moč. Tukaj se dogajajo različna podtikanja, izsiljevanja, zato je pomembno, da župan nikoli ne podleže pritiskom, temveč se vedno odloča po svoji vesti.
Županska akademija

Župan in management

Župani so v osnovi managerji, vendar jih ne smemo primerjati z managerji v gospodarski panogi, saj je tam v večini prednost denar, v občini pa ljudje. In če gledamo na občino kot na podjetje, moramo določiti njen »produkt«. Produkt občine je »udobje bivanja«. Udobje temelji predvsem na potrebah in željah občanov.

Tako smo izdelali lestvico s 65-imi parametri, s katerimi lahko primerjamo občine med seboj. Da bodo župani lahko dvigovali kvaliteto bivanja, jim bo v pomoč lestvica, ki se je obogatila s podatki Fakultete za Upravo Univerze v Ljubljani. Vsak kandidat bo za svojo občino prejel tudi razpoložljive podatke, ki vam bodo v pomoč pri pripravi volilnega programa, ki mora temeljiti na realnih osnovah.

Milan Krajnc

Županovanje in multidisciplinarnost

V okviru vodenja občine je potrebno pristopiti multidisciplinarno in potrebno je obvladovati ter medsebojno usklajevati številne strokovne vsebine, ki tvorijo občutljiv mehanizem, od katerega je odvisna lokalna skupnost, kakovost življenja občanov ter njihov razvoj in napredek. Delovanje lokalne skupnosti je torej v veliki meri odvisno od strokovnosti in usposobljenosti vseh zaposlenih v občinskih strukturah.

Ravno sprotno in nenehno izobraževanje je tisti dejavnik, ki ohranja takšne mehanizme dinamične, v stiku z realnim življenjem in sposobne, da se lahko odzivajo na njegove izzive. Še več, tako kot uspešno in rastoče podjetje mora tudi občina zagotavljati znanje svojih delavcev, da bo, kot lokalna vrhovna inštitucija, na čelu razvoja družbenega življenja svojih občank in občanov.

Brezplačna-e-knjiga- Milan Krajnc

Brezplačna e-knjiga: Psihologija Marketinga

Izpolnite spodnji obrazec in prejmite brezplačno e-knjigo Psihologija marketinga.

Županska akademija

Programi

Osebna transformacija - Milan Krajnc

Program: Predvolilna kampanja

Predavanja potekajo 4 ure
(pričnemo ob 8:00, končamo ob 12:00)
 • Zakonitosti obdobja pred začetkom uradne kampanje
 • Kandidat
 • Časovnica pred volitvami
 • Strategija, pozicioniranje kandidata
 • Deset zakonov predvolilne kampanje
 • Krizni PR
 • Komuniciranje (sebe, programa)
 • Raziskave (polling in targeting)
 • Nastop pred mediji (soočenje)
Komuniciranje s ciljnimi javnostmi - Milan Krajnc

Program: Komuniciranje s ciljnimi javnostmi

Predavanja potekajo 6 ur (pričnemo ob 10:00, končamo ob 13:00, vmes pavza za kosilo 1 uro in nadaljevanje ob 14:00 do 17:00)
 • Uspešno komuniciranje (2 uri)
Podrobneje
 • Osnovni zakoni komunikacije
 • Kako sestavimo učinkovito sporočilo
 • Tehnike učinkovitega komuniciranja
 • Neverbalna komunikacija
 • Čustva, njihova uporaba in obvladovanja
 • Javno nastopanje in umetnost govorništva (2 uri)
Podrobneje
 • Priprava na govorni javni nastop
 • Kako pripraviti učinkovit in prepričljiv govor
 • Obvladovanje časa, prostora in množice pri nastopu
 • Premagovanje zavor in treme
 • Skladna podoba kandidata (2 uri)
Podrobneje
 • Govorica oblačil
 • Oblačila za različne formalne in neformalne priložnosti
Veščine za učinkovitejše črpanje evropskih sredstev - Milan Krajnc

Program: Veščine za učinkovitejše črpanje evropskih sredstev

Predavanja potekajo 4 ure (pričnemo ob 8:00, končamo ob 12:00)
 • Kaj so evropska sredstva
 • Kakšen je namen kohezijske politike
 • Kateri so viri financiranja
 • Kdo lahko zaprosi za sredstva
 • Kje lahko zaprosim za sredstva
 • Kje najlažje pridobim informacije
zupanska-akademija-prijava - Milan Krajnc

Prijava na izobraževanje

Vsak kandidat bo dobil celovit pregled, kaj ga čaka v naslednjih štirih letih, ko bo izvoljen v župana.

Tako mora biti že sama kandidatura temeljito pripravljena, predvsem pa sprejeta resna in odgovorna odločitev posameznika.

Premium osebno svetovanje Milan Krajnc
PRIJAVA

Prijava na izobraževanje: Županska Akademija

0
  0
  Vaša košarica
  Vaša košarica je praznaTrgovina
  Add to cart